Hva er pluss og hva er minus med dugnad?

Definisjon på dugnad fra Wikipedia:

"Dugnad er et felles utført og ulønnet og frivillig arbeid av betydning for fellesskapet eller en enkeltperson. Dugnader utføres vanligvis i et lokalsamfunn, (for eksempel vårrydding i et borettslag, oppføring av en låve, et båtstø, en kai eller en lekeplass), som nabohjelp i forskjellige situasjoner, men noen ganger også på regionalt eller nasjonalt plan".

Bjørnstadfeltet Borettslag er 60 år i år. Det har vært mange dugnader opp gjennom årene. Ikke alt kan utføres på dugnad og ett vedlikeholdsbudsjett blir vedtatt av årsmøte hvert år. Fagfolk er best til snekkerarbeid, elarbeid, rørarbeid, tak ol. 

Pluss med dugnad: Lavere felleskostnader. Det ville kostet mye penger å leie firma til alt som gjøres på fellesområder og hus. Det må betales skatt, moms, arbeidsgiveravgift, sosiale avgifter for hver arbeidstime. Det ville øke felleskostnader. Nylig pris på vask og 2 strøk maling på hus var ca 1,4 mill. Det blir bestemt på årsmøte om slike store oppgaver skal utføres på dugnad. Det er også en viktig jobb som utføres med renhold, planter, plener, gjerder, lekeplass osv. Ett annet pluss med dugnad er å komme ut og bli kjent med naboer. Viktig med pølser/vafler ol på lørdager etter ferdig jobb.

Minus med dugnad: Ett firma ville som regel gjøre en mere faglig utført  jobb med maling, planter osv. Mulig for å klage eller bytte firma hvis vi ikke blir fornøyd. Noen gjør alltid mer enn andre. Det kan være livssituasjon er forskjellig. Jobb med ukurant arbeidstid. Sykdom i familie osv. Noen jobber litt hele året på fellesområder og gjør mye totalt selv om de ikke stiller på dugnadshelgen. Noen har nok privat i perioder og prioriterer hva som er viktigst. Viktig å gå ut å bidra uten å irritere seg over andre som ikke gjør akkurat like mye.

Send inn forslag til generalforsamling hva vi bør gjøre på dugnad og hva vi bør leie firma til. Vedlikehold er en kontinuerlig prosess og vi bestemmer selv hvordan det bør gjøres til vårt eget beste.

HK