Helse, miljø og sikkerhet i Bjørnstadfeltet Borettslag.
Brannvern:
Det er styrets ansvar at det finnes minimum ett brannslukkningsapperat (6kg skum eller pulver) og en røykvarsler i hver etasje i hver leilighet. Alle har fått byttet brannslokkingsapperat i 2022. Loven sier service eller byttes hvert 5 år. Styret har valgt å kjøpe nye etter en vurdering på pris og en enklere gjennomføring. Vi har valgt skumapperat da de gjør liten skade ved bruk i forhold til pulver.
Vedlikehold og kontroll av brannslukningsapperat og røykvarslere er beboers ansvar. Skumapperat trenger ikke vedlikehold. Sjekk manometer og sikring. Sjekk, bytt batteri i røykvarslere regelmessig. (1desember er tradisjon). Borettslaget har montert en røykvarsler i hver leilighet (mai 2014) merket med Bbrl og nr. som opprinnelig er seriekoblet sammen på hver rekke. Det er ikke krav om seriekobling. Disse har ett litiumbatteri som holder i min. 4 år. Batteri ble byttet i 2020. Brannvarslere skal byttes etter 10år. Det er dato på baksiden av varsler. De som er montert av borettslaget skal byttes i 2024.
Ny lov fra 01.01.2016 sier det skal være minimum en røykvarsler i hver etasje. Dvs det skal være min 3 stk. Styret har valgt å ikke kjøpe inn flere varslere til hver leilighet da mange har egne varslere (gjerne seriekoblede) og noen også varslere tilkoblet alarmselskap. Styret har valgt å kjøpe inn røykvarsler til de som melder behov til styret. Hvis du ikke har minimumskrav på en røykvarsler i hver etasje ta kontakt med styret. Vi kan også være behjelpelig med montering. Vi har noen på lager og kjøper inn etter behov. Batteri og kontroll er beboers ansvar. Du har også plikt til å si fra hvis du ikke har egne varslere. Det er ikke bare for egen del men også trygghet for naboer.
Alle beboere bør gjøre seg kjent med og teste brannstigen på veranda. Pass på å måke snø foran verandadør så den lar seg åpne på vinteren. Tenk rømningsvei.
Det oppfordres til å lagre gass og brannfarlige vesker på sikkert sted. Sett gassflaske til grillen i bod eller garasje når den ikke brukes. Kan også lagres ute. Ikke lov å lagre under bakkenivå. Disse skal lagres stående.
Bruk sunn fornuft ved bruk av grill. Både med tanke på brannfare og røyk inn hos nabo. Det kan lages side opp og side ned med regler om alt mulig men erfaring er att litt sunn fornuft og dialog med naboer løser det meste.
Ta kontakt med styret hvis du trenger røykvarslere, hjelp til montering eller har spørsmål angående brannsikkerhet. Det anbefales å montere komfyrvakt og også brannslange. Brannteppe på kjøkken er bra tiltak.
Ring 110 ved brann. Hjelp de med bevegelseshemning ut. Det kan være eldre men også hvis noen har feks gips og bruker krykker/rullestol.
Trafikk i borettslaget:
Det er maks fartsgrense på 15 km/t i feltet. Det er maks og stopp helt hvis de små leker og ikke har oppdaget din bil. Det bør kjøres med varsomhet på alle veier i borettslaget. Begrens kjøring på gangveier mest mulig. Sjekk bak bilen før du rygger. Våre barn kan leke fritt og kan dukke opp overalt. Alle har uttak for motorvarmer, lading ol. på sin parkeringsplass. Vi er selv ansvarlig for att dette gjøres etter gjeldende lover.
Uteområder:
Styret har ansvaret for jevnlig kontroll av lekeapperater på lekeplassen og utstyr på fotballøkka. Meld gjerne fra hvis du ser noe som ikke er bra. Alle lekeapparater er godkjent i henhold til NS og vurdert og montert etter gjeldene regler og sunn fornuft. Sandkasse skal dekkes med nett når den ikke brukes. Dette må alle foreldre/voksne passe på blir gjort etter bruk. Parkeringplasser er merket med egne plasser for beboere og egne gjesteparkeringer. Ved ekstra mye snøfall kan det bli varsel om flytting av biler til gangveier for å få ryddet parkeringsplass. Vi har en skogsvei gjennom borettslaget som skogeier har bruksrett til. Nord på tomt har vi ett område avsatt til hengerparkering ol. for beboere. Alle kjøretøy/gjenstander skal være søkt og merket med navn/reg.nr.
Vi har en vernet bekk (Pettersbekken) som går langs vår tomtegrense mot øst. Det er ikke tillat å fylle hageavfall eller gjøre ting som ødelegger naturlige gyteplasser for fisken i bekken.
Praktisk Info:
Alle leiligheter har en stoppekran for vann i kjeller. Gjør alle beboere kjent med hvor i tilfelle lekkasje.
Kjellere er bygd som boder/vaskerom ol. og ikke tenkt som oppholdsrom. Hvis de endres til oppholdsrom/soverom skal endring være søkt om og godkjent av kommune. Borettslaget har ikke ansvar for tiltak og kostnader ved endring.
Viktig med god lufting i kjeller. Bruk ventiler og åpne vinduer i luftestilling. Steng bare når det er kaldt på vinteren.
Viktig å tenke gjennom hvilke situasjoner som kan oppstå ved vannlekkasjer, brann, sykdom, ulykker. Bry deg om og ha dialog med naboer om husdyr, barns lek, selskaper inne og i hagen. Det meste løses med en hyggelig tone :)
Send gjerne forslag til styret på forbedringer på HMS tiltak.
Vårt motto er: Alt kan alltid bli bedre :)
Styret 2023. HK