Det vil komme ett forslag fra styret til Generalforsamling 2024 med tanke på hvem som har ansvar for lovpålagt brannvernutstyr i hver enkel leilighet. Det er ett lovpålagt miniumskrav med ett brannslokkeapperat eller brannslange i hver leilighet og en røykvarsler i hver etasje.

I Bbrl har styret hatt ansvar for innkjøp av brannslokkeapperat og røykvarsler i hver leilighet. Eier har hatt ansvar for vedlikehold og testing. I 2016 kom det ekstra krav om minimum en røykvarsler i hver etasje. Da bør vi ha 3 stk. Ettersom mange hadde kjøpt inn egne røykvarslere (gjerne seriekoblede) og noen hadde røykvarslere fra vaktselskaper ble det bestemt å bare kjøpe inn røykvarslere til de som meldte behov. 

Brannslokkeapperat har styret byttet hvert 5år og sist byttet i 2022. Disse er skumapperat og skal ha service eller byttes i 2027. Den røykvarsler som borettslaget har i hver leilighet (merket med nr.) er fra 2014 og skal byttes i 2024 pga alder. Det er blitt usikkerhet om hvem som bør ha ansvar for innkjøp, montering og kontroll/service på utstyr. Vi har søkt råd hos Gjensidige Forskning, Nbbo og Vestfold Brannvesen IKS.

Klikk for info fra Gjensidige som er vårt forsikringselskap.

Info fra Nbbl. (Norske Boligbyggelags Landsforbund

Svar på e-post fra Vestfold Brannvesen IKS 

Hei. Kravet i § 7 i forskrift om brannforebygging er som følger:

«Eieren av boliger og fritidsboliger skal sørge for at byggverkene har brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere. Det skal være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.

Eieren skal sørge for at boliger og fritidsboliger er utstyrt med minst ett av følgende slokkeutstyr som kan brukes i alle rom:

a) formfast brannslange med innvendig diameter på minst 10 mm fast tilkoblet vannforsyningsnett

b) pulverapparat på minst 6 kg med ABC-pulver

c) skum- eller vannapparat på minst 9 liter

d) skum- eller vannapparat på minst 6 liter med effektivitetsklasse på minst 21A

e)  annet manuelt slokkeutstyr med tilsvarende slokkekapasitet.

Eieren skal sørge for at røykvarslere og manuelt slokkeutstyr i boliger og fritidsboliger blir kontrollert ved funksjonsprøve eller ettersyn i samsvar med leverandørens anvisninger, og at de vedlikeholdes slik at de fungerer som forutsatt».

Hvem er ansvarlig for at byggverket har røykvarsler og slokkeutstyr?

I veiledningen til § 7 i forskrift om brannforebygging står det bl.a.:

«I sameier, borettslag m.m. er det styret som representerer eier. Det vil likevel være mest hensiktsmessig at hver enkelt sameier/andelseier selv sørger for å oppfylle kravene til røykvarsler og slokkeutstyr, da styret ikke uten videre kan kreve adgang til boenheten.

Styret må oppfylle plikten når det gjelder røykvarslere og slokkeutstyr i fellesområder, samt fellesinstallasjoner som brannalarmanlegg og sprinkleranlegg. Sameieren/andelseieren skal da gi adgang til boenheten for nødvendig kontroll og vedlikehold».

Håper dette er forklarende mtp. ansvaret styret har vedr. dette. Det kan se ut som om dere oppfyller deres ansvar, slik det er beskrevet under. Ta kontakt om noe fortsatt er uklart.

Hilsen

Terje Løken, branningeniør/forebyggende avdeling

Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS
Org.nr: 982 847 796

Postadresse: Ollebukta 6, N-3126 Tønsberg

Sentralbord: 33 00 36 00 Mobil: 982 63 031

Besøk oss gjerne på facebook:

www.facebook.com/brannvesenet

eller web: www.vibr.no

ukjent.jpg