Kjellervindu.
Kjellervinduer er byttet hos de fleste etterhvert. Kjeller er beregnet til vaskerom, boder ol. og ikke tenkt brukt til oppholdsrom opprinnelig.
Det er forskjellige krav for å bruke kjellerrom til oppholdsrom. Vindu skal ha lysåpning på min. 1,5m totalt. Det må også bygges en kasse på utsiden så vindu kan brukes som rømningsvei. Det er også andre krav som høyde opp til vindu fra gulv og dagslys mm. Bruksendring må søkes og være godkjent av kommune.
Beboer må koste utskjæring i mur og jobb selv men Borettslaget vil dekke utgift for hva ett vindu (hvis du fortsatt har det opprinnelige fra a 1962) i samme størrelse som det orginale ville kostet.
Kjellervindu er under borettslagets vedlikeholdsplikt men ikke endringer som beboer gjør for egen regning. F.eks endringer i område foran ett større kjellervindu.
Borettslaget har ansvar for radontiltak hvis nivå er over grense i oppholdsrom. Det er rom i 1 og andre etasje.
Kjellerrom er ikke oppholdsrom opprinnelig og andelseier må koste tiltak selv hvis måling er over anbefalt nivå og rom ønskes endret til oppholdsrom.
Send søknad med beskrivelse til styret og ta vare på kvittering på vindu. Bruksendring av kjellerrom skal også søkes om til kommune. Etter tidligere praksis fra kommune er ikke endring i størrelse på kjellervindu fasadeendring og dermed søknadspliktig.
Klipp fra «rettledning fasadeendring»:
Det er ett skjønnsmessig spørsmål om fasadeendring er søknadspliktig. Endringer som ikke fører til forandringer i bygningens karakter, eller hvor fasaden tilbakeføres til tidligere dokumentert utførelse, er unntatt søknadsplikt…Det er kommunen som avgjør om fasadeendringen fører til at bygningens karakter endres.